Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Tájékoztató a funkcionális hasi fájdalom kezeléséről és diagnosztikájáról

2024.04.11.
HGYE

Kedves Kollégák!

Az orvoshoz fordulás egyik gyakori oka a krónikus hasi fájdalom, melynek hátterében leggyakrabban funkcionális hasi fájdalom áll. Annak ellenére, hogy a funkcionális hasi fájdalom hátterében nem áll komoly szervi ok, a panaszok rontják az életminőséget, a családok mindennapi életét befolyásolják.

A probléma jelentőségét felismerve az Európai Gyermekgasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság (ESPGHAN) figyelemfelhívó kampányt indított, melynek célja a beteg tájékoztatás, ehhez oktatási anyagok, szórólapok és plakátok készültek. A Magyar Gyermekorvos Társaság és a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság is részt vesz ebben a kezdeményezésben. 

A funkcionális hasi fájdalom kezelésével és diagnosztikájával kapcsolatban fontos üzenet, hogy kerülni kell a túldiagnosztizálást és annak kockázatát, hogy a gyermekek szükségtelen invazív diagnosztikai eljárásokon essenek át. Az érintett gyermekek és családjaik megnyugtatása és támogatása, valamint szükség esetén egyéb támogató, társszakmák bevonása segít abban, hogy a gyermekek panaszmentessé váljanak.

Az alábbi link-en letölthetők a plakátok és szórólapok, kérünk Benneteket, hogy terjesszétek a betegek számára!

Hogyan diagnosztizáljuk a funkcionális hasi fájdalmat a Róma IV. kritériumok alapján?

Funkcionális hasi fájdalom szülőtájékoztató

Funkcionális hasi fájdalom tünetei - plakát

Funkcionális hasi fájdalom képregény

Üdvözlettel:

MGYT és MGYGT vezetősége