Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kérdések és válaszok - finanszírozási indikátorok

2023.01.17.
HGYE
Rengeteg kérdés érkezik a HGYE vezetőségi tagjaihoz a finanszírozási indikátorokkal, átalakítással kapcsolatban, amelyekből most jónéhányat alább megosztunk a tagsággal, válasszal együtt. 
Egyúttal felhívjuk a figyelmet, hogy a Hírvivő következő számában (március 15-i megjelenéssel) Takács Péter államtitkár úrral készült interjú lesz olvasható, amely arról fog szólni, hogyan érinti az egészségügyi átalakítás a gyermek-alapellátást. A téma iránt érdeklődőknek ezt is ajánljuk figyelmébe!
 
 

 

Kérdések-válaszok:

Mit jelent az, hogy az OKFŐ-höz kerül/t/ünk?
Nem kerülünk az OKFŐ-höz. A körzethatárok kijelölése kerül az OKFŐ-höz abban az esetben, ha tartósan betöltetlen körzet van és annak a területét kell átcsoportosítani. 
 
Mikortól él?
Mostantól az OKFŐ folyamatosan, egyesével tekinteni át ezeket a körzeteket, ahogy haladnak úgy lép életbe. 
 
Mi lesz a viszony a továbbiakban az önkormányzatokkal?
A háziorvosi ellátás továbbra is önkormányzati alapfeladat, csak az ügyeleti ellátást vették ki belőle.
 
Kivel kötünk szerződést? Milyen jogviszonyban?
Feladatellátási szerződést továbbra is mi kötünk az önkormányzattal, olyan jogviszonyba, ahogy eddig. Nincs kötelező ESZJV, vagy vállalkozás. 
 
Mit határoz meg az OKFŐ?
A tartósan betöltetlen körzetek határainak módosítását úgy, hogy jellemzően az addigi helyettes területéhez kerül átadásra.
 
Mihez kell az önkormányzat hozzájárulása a továbbiakban? 
Mindenhez, amihez eddig is, kivéve az ügyeletben történő részvételt, mert azt külön jogszabály határozza meg.
 
Az önkormányzat csak átadhatja a feladatot, tehát választhat vagy kötelező neki? Tehát lesz-e különbség városok között? 
Az önkormányzat kötelezően "leadja" az ügyeleti ellátást, a többi nem változik. 
 
Mikor történik meg a praxisok újraosztása? Lesz-e új szerződés? 
Ahogy fentebb írtuk, folyamatosan az érintettek körében.  
 
Hány éves korig dolgozhat egy orvos? 
Ameddig akar vállalkozásban. Véleményünk szerint, most már ESZJV-ben is dolgozhat elméletileg tovább, mint a nyugdíjas kor.
 
Ebben lesz-e különbség állami és magán között? 
A magánban, amennyiben ez háziorvosokra vonatkozik, eddig is és ezután is addig dolgozhat, ameddig a feladatát el tudja látni. A magán-szakrendelőkben szintén és, ahogy írtuk, már annak is elhárult az akadálya, hogy ESZJV-ben tovább dolgozzon. 
 
Ha felszámolnak egy praxist, kap-e kártérítést az, aki bizonyítottan magánvagyonból vette a praxisjogot? 
Nem cél a működő, saját orvossal ellátott praxisok felszámolása, nyilván, ha valaki pl. 600-as lélekszám mellett 10 db bejelentkezett biztosítottal dolgozik, az nem fog tovább működni, de ez esetben biztos nem rajta kívülálló a körülmény, ami miatt ide jutott.
 
Kötelező-e autót tartania egy gyermek háziorvosnak? Ismert olyan, akinek jogosítványa sincs. Ha igen, akkor van-e pályázat vagy támogatás erre? 
A személygépkocsi nem minimumfeltétel, tehát nem kötelező. 
 
Ha este 10-ig kell ügyelni egy vidéki kollégának Szegeden, lesz-e szállásbiztosítás, mivel tömegközlekedés már nincs? Neki kell saját pénzből szállodát fizetnie? Kell-e egy távoli helyről (pl. Csongrád) éjjel, fáradtan, ködben és vadveszélyben vezetnie? 
Hétköznap 16-22 óráig, hét végén 8-14 óráig lesz az ügyeleti időszak, feltehetőleg megyénként egy személyes jelenlétű gyerekügyelettel. Ebben az időszakban lehet teljesíteni a havi maximum 2 ügyeletet. Mivel azonban a jogszabály csak azt írja elő, hogy a járási/területi ügyeleten kell teljesíteni ezt a havi 2 ügyeletet, szerintünk az is előrelépés, hogy nem a területi vegyes ügyeletben kell részt venni gyerekgyógyászként, hanem lehetőség lesz bemenni a gyerek ügyeletre. De lehet maradni a járási/területi vegyes ügyeletben is (Csongrádi, szentesi kollégák jelezték, hogy inkább Szegedre mennek, mint vegyes ügyelet).
 
(46/2004 ESzCsM rendelet (8a) "Az OMSZ a háziorvosi, házi gyermekorvosi részvételével működő ügyeletet hétköznap 16:00-22:00 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 08:00-14:00 óráig biztosítja. A területi ellátási kötelezettséggel működő háziorvosi, házi gyermekorvosi szolgálatban dolgozó háziorvos, házi gyermekorvos az ügyeleti szolgálatban - a (8b) és (8c) bekezdésben foglaltak figyelembevételével - havonta legfeljebb 2 alkalommal részt vesz. Az ügyelet helyszíne az OMSZ által a járás területén megjelölt ügyeleti helyszín.")
 
Kötelező kirendelés, tehát egy esetleges baleset munkahelyi baleset-e, ha a haza úton történik? /Ez valós helyzet, éjjel sok a vad és sokszor tejfölsűrű a köd!!/
Ez nem kötelező kirendelés, hanem úgynevezett: b) azonos telephelyű ügyelet: ha az adott ügyeleti körhöz tartozó háziorvosok ugyanazon a helyszínen látják el az ügyeleti szolgálatot.
 
Az asszisztens ugyanakkor dolgozik, mint az orvos vagy különbözőek? Neki is havi kettő?
A (8a) bekezdés szerinti ügyeleti ellátásban - a háziorvos, házi gyermekorvos ügyeleti idejében - a 16.§ szerinti feladatokat a háziorvos, házi gyermekorvos által foglalkoztatott ápoló, gyermekápoló látja el. Azaz együtt ügyelnek.
 
Ő közvetlenül lesz kifizetve vagy ezt is az orvosnak kell? Ő mennyit kap? Vállalhat-e többet?
Mindenkivel szerződik az OMSZ külön-külön, de szerződhet a vállalkozással, akkor a háziorvos fizeti ki a nővért, de lehet ügyelni nővérnek is vállalkozásban, vagy ESZJV-ben az OMSZ-szal. Nővér ügyeleti díja 3 000 Ft + szocho, vagy ESZJV szerinti óradíj.
 
Ehhez az orvosnak van-e közé, ha átveszi valakiét? 
Többet lehet ügyelnie az asszisztensnek az orvostól függetlenül is.
 
Egyáltalán eladható-e az ügyelet vagy személyes közreműködés kötelező-e? 
Aki helyettesíthet, vagy dolgozhat házi gyermekorvosként, az ügyelhet is. Tehát, ha talál maga helyett más megfelelő orvost, akkor ügyelhet helyette, de neki is az OMSZ-szal kell szerződnie.
 
Mivel a beosztásba nincs beleszólás, csere lehet-e? Ki engedélyezi? Mennyivel előtte derül ki a beosztás? Tehát egy hónapokra előre szervezett magán programot hogy érint/utazás, esküvő, továbbképzés stb/? 
Túl sok embert érint, bonyolult lehet a beosztás. 
 
Egyéni kívánságok igazságosan nem vehetők figyelembe, mindenki cseréljen ha tud?
A beosztást elméletileg a kollegiális vezető készíti, ezt a feladatot az OMSZ delegálja...
Pl. Szegeden 3. éve telefonos tanácsadás működtetnek, mert a személyes ügyeletet a gyerekklinika átvette. A beosztást úgy készül, hogy mindenkitől a megelőző hónap elején megkérdezik, mikor NEM jó az ügyelet és számon tartva ki mikor ügyelt hétvégét, vagy ünnepnapot történik meg a beosztás a következő hónapra. Általában 20-a környékén kész a beosztás , amely kiküldésre kerül mindenkinek. 
 
Hány havonta érinthet hétvégét? 
Az attól függ, végül egy, vagy esetleg két gyerekügyeleti hely lesz pl. Csongrád-Csanád megyében, illetve, hogy egyébként 16-22 óráig vállal-e valaki ügyeletet. 60 gyermekgyógyász van jelenleg a megyében. Egy ügyeleti hellyel számolva kéthavonta jut 1x 6 óra, ami azt jelenti, hogy nagyjából minden 4.-5. ügyelet esik hétvégére.
Ha két ügyeleti hellyel számolunk, akkor havonta 1x 6 óra ügyelet és kb minden 3. hétvége. Persze, ha vannak többen, akik inkább hétvégét csinálnak, akkor módosul az arány.