Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Hogyan kezeljük a túlsúlyos gyermekeket? - házi gyermekorvosok képzése a HGYE Richter Anna díjas programjával

2024.06.19.
HGYE

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegén működő Életmód Ambulancia közös "Nem elhízni könnyebb, mint lefogyni" projektje 2024-ben elnyerte a Richter Anna Díjat. A program egyik alappillére, hogy az ország összes vármegyéjéből egy-egy házi gyermekorvost képzésben részesítenek, hogy az elsajátított tudás segítségével a körzetükbe tartozó 10-10 túlsúlyos gyermeknél életmódváltást érejenek el, amely által a gyermekek egészséges felnőtteké válnak, kevesebb egészségügyi problémával.

Dr. Kántor Irén a projekt vezetője, egyben a HGYE elnöke, a képzésről, valamint az egyéves programról elmondta, hogy a képzésen több mint 30 házi gyermekorvos vett részt, személyesen, illetve online formában. Célja összetett és strukturált: 

  1. az adatok rendszerezésével megtalálni időben azokat a gyermekeket, akiknek a súlygyarapodása egészségre veszélyes mértékben meglódult  
  2. újfajta hozzáállással megnyerni őket az életmódváltás megkezdéséhez 
  3. újfajta kommunikációval megtartani és támogatni, segíteni őket ezen az úton. 

A feladat összetett: egy érzékenyebb kommunikációval befolyásolni a mindennapi étkezést, a mozgást, az alvást, egy olyan infokommunikációs környezetben, ami inkább hátráltatja ezt a munkát. Az alapellátó orvosok vannak a legközelebb a családokhoz és talán ők tartják legintenzívebben is a kapcsolatot velük. 

Bizakodással várjuk, hogy megindulhasson ez a munka, eredményes legyen és kiterjeszthessük akár az ország egész területére. Kellemesen meglepő volt, hogy sok alapellátó kolléga érzékelte, hogy ez a probléma jelentős és növekvő. 

Köszönjük a részvételüket, lelkesedésüket, a józan és konstruktív hozzáállásukat. Sok sikert mindannyiuknak, mert az ő sikerük a családok egészségét eredményezi. 

Forrás: Richter, Semmelweis Egyetem